das ist zu hinterfragen. heißt "schneller" automatisch "effizienter? schneller im blut heißt noch lange nicht schneller im muskel. alles, was resorbiert wird, gelangt zunächst mal in die leber. und die entscheidet dann darüber, was und wieviel in den großen kreislauf und damit zu den organe gelangt. [das hab ich gemeint]
Noch mal: Whey erzeugt einen stärkeren AS-(vor allem Leucin)-Peak. Das lässt sich messen. Ist schneller automatisch besser? Darüber lässt sich nur spekulieren. Fakt ist aber: Ein erhöhter AS-Peak geht in der Regel mit einer stärkeren Proteinsynthese einher. Dass Whey die Synthese stärker beschleunigt als Casein ist Fakt (zumindest gemessen an der NOLD)! Das kann man ebenfalls messen!
Boirie et al.:
After WP (whey) ingestion, the plasma appearance of dietary amino acids is fast, high, and transient. This amino acid pattern is associated with an increased protein synthesis and oxidation and no change in protein breakdown. By contrast, the plasma appearance of dietary amino acids after a CAS (Casein) meal is slower, lower, and prolonged with a different whole body metabolic response: Protein synthesis slightly increases, oxidation is moderately stimulated, but protein breakdown is markedly inhibited.
Und die Proteinsynthese ist für unsere Diskussion der wichtigere Teil des Proteinturnovers...
Rennie:
What about the other major process of protein turnover, protein breakdown; does this not pay an important regulatory role in the control of the size of the muscle mass? In our studies it does contribute, but the extent of its contribution is much less: during feeding of a protein-rich meal muscle protein breakdown decreases about 20%, whereas muscle protein synthesis may double.