Ich kann Dir zwar Deine ursprüngliche Frage nicht beantworten, habe aber trotzdem eine Anmerkung: Bei der Verstoffwechslung von Aspartam entsteht Methanol - das ist richtig. Allerdings ist die Menge relativ gering...

The aspartate component is rapidly metabolised and thus the plasma aspartate concentrations are not significantly elevated following aspartame doses of 34 to 50 mg/kg bw, whereas plasma Phe concentrations may increase depending on dose (Stegink, 1984). Methanol is also rapidly metabolised and blood levels are usually not detectable unless large bolus doses of aspartame (>50 mg/kg bw) are administered.

(...)

Aspartame is unique among the intense sweeteners in that the intake of its component parts can be compared with intakes of the same substances from natural foods. It is clear that the consumption of aspartame represents only a minor source of aspartic acid, Phe or methanol in the diet (Renwick, 1990). The available estimates of intake of aspartame by mean and high level consumers are fairly consistent among European countries, even though different approaches were used for the assessment. They show that intakes in high level consumers, including adults, children, and diabetics of all ages, range up to 10 mg/kg bw/day and thus are unlikely to exceed the current ADI for aspartame of 40 mg/kg bw established by the SCF (1985, 1989).
>Quelle<

...auch ja:

http://www.suessstoff-verband.de/suessstoffe/aspartam/
Bei der Verdauung wird Aspartam in die beiden Eiweißbausteine L-Asparaginsäure und L-Phenylalanin sowie in kleine Mengen Methanol aufgespalten. Phenylalanin ist eine lebenswichtige Aminosäure. Methanol findet sich von Natur aus im menschlichen Körper und auch in vielen Lebensmitteln. Der Methanol-Anteil von Aspartam ist im Vergleich zu dem Gehalt in vielen natürlichen Lebensmitteln äußerst gering. Zum Beispiel liefert ein Glas Tomatensaft sechsmal mehr Methanol als dieselbe Portion eines mit Aspartam gesüßten Erfrischungsgetränkes.